Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan: Ankara’da bir Edebiyat müzesi kurulmalı

Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan “Ankara’dan yolu geçen edebiyatçılarımızı anlatan bir müze oluşturulabilir” dedi.

Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan: Ankara’da bir Edebiyat müzesi kurulmalı

Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan “Ankara’dan yolu geçen edebiyatçılarımızı anlatan bir müze oluşturulabilir” dedi.

Mamak Belediyesi ev sahipliğinde Türkiye Yazarlar Birliği tarafından düzenlenen ve 5 gün süren Ankara Edebiyat Festivalinin kapanış konuşmasını yapan TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan “Ankara Edebiyat Festivali bize gösterdi ki Ankara’dan yolu geçen edebiyatçılarımızı anlatan bir Edebiyat müzesi oluşturulmalı” dedi.  

İMRUÜLKAYS EDEBİYATIN TARİHİNİ YANSITIYOR

İçerisinde bulunduğumuz coğrafya da köklü bir kültür, sanat ve edebiyat faaliyetlerinin icra edildiğini dile getiren Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan “İnsanlık aslında bu tür kültürel, sanat, edebiyat faaliyetlerini gerçekleştirmiştir. Geriye doğru baktığımızda içinde bulunduğumuz coğrafya da köklü bir kültür, sanat ve edebiyat faaliyetleri icra eden bir coğrafya. Buralarda aslında önemli düşünürler, fikir insanları, sanat erbabı ve edebiyatçılar yetişmiştir. Bu festivalde adı çok anıldı İmruülkays Ankara’da metfun. Arap edebiyatının çok önemli bir ismi. Hz. Peygamberimizden 100 yıl önce yaşamış. Şiirleri Kabe’nin duvarlarına asılmış bir isim. Şunu anlıyoruz demek ki bu tür faaliyetler bin 500 yıl öncede var. İmruülkays bu anlamda çok önemli. İnsanlık hiçbir zaman edebiyattan kopmamış. Bu şiirler, masallar mitolojiler, destanlar şeklinde gelmiş” dedi.

İHMAL ETTİĞİMİZ BAZI ALANLARA YENİDEN DÖNÜYOR GİBİYİZ

Musa Kazım Arıcan sözlerine şöyle devam etti;

Ankara köklü bir geçmişe sahip. Çok katmanlı bir şehir, Frigyalılar, hititler, roma, Bizans, selçuklu, ahiler, ahi sultanların yönetimi, osman. Ankara’da da bu anlamda çok yönlü kültürel faaliyetlerin yapıldığını biliyoruz. Antik tiyatro, roma hamamı kalıntılarından bile ne kadar önemli merkez olduğunu biliyoruz. Bizim kültürümüzde de geleneğimizde de var bu tür festivaller. Dolayısıyla bugün ihmal ettiğimiz bazı alanlara yeniden dönüyor gibiyiz. Bu yüzden önemli bir başlangıç.

Ankara’nın aslında bir çok yönü var. 5 gün boyunca bunlar dile getirildi. Edebiyat dergiciliği açısından çok önemli dergilerin çıktığı bir şehir. Bunları bu denli konuşacağımız bir etkinlik olması adına önemliydi.

Rasyonel, makul, tutarlı, eleştirel konuşmaların yapıldığı bir festival oldu. Ankara güzellemesine, edebiyat güzellemesine dönüşmedi.

CANLI YAYINLARLA BİR İLK DAHA YAŞANDI

İlk kez Ankara’da bir edebiyat festivali gerçekleştirilirken belki de bu kadar uzun soluklu bir edebiyat faaliyetinin canlı yayınlandığı bir faaliyet oldu. Ankara’da yeni bir oluşum olarak başlangıç yapan Ankara merkezli dört medya grubu bir araya gelerek bu faaliyete başından sonuna kadar canlı yayınladılar. Ankara dışından gelen yazarlarımızla söyleşi yaptılar. Medya’nın sadece siyasi, spor etkinliğini canlı vermekten ibaret olmadığını, edebiyatında, kültüründe kitlelere canlı verilebileceğini gösterdiler. Ankara Masası, Redaktör Haber, Medya Ankara ve Kanal 5’e şükranlarımızı sunuyorum.

Bu kapsamda ki edebiyat festivalini yılda bir kez bunu iki, üç diye devam ettirerek, gönüllü olan yerel yönetimleri, STK’ları dahil ederek yürüyebiliriz. TYB olarak hep şu düşüncedeyiz. Bu faaliyetleri olabildiğince yaymak istiyoruz. Bu anlamda dahada güçlendirerek devam ettirmek mümkün olabilir.

BU FESTİVALDEN ÇIKARDIĞIMIZ SONUÇLAR VAR

Bu festival boyunca Ankara’dan yolu geçen çok önemli edebiyatçılarımızın olduğunu gördük. İlk yılda bizimde çıkardığımız çok önemli dersler var. Bu faaliyetin çeşitlenebilecek yönleri var. Edebiyat dergilerinin gün boyu sergilendiği bir etkinlikte yapabilirdik.  Ankara’dan yolu geçen edebiyatçılarımızı anlatan bir müze de oluşturulabilir.