İÇ ANADOLUNUN PLAJI: SAVCILI

Ankara'ya bir buçuk saat uzaklıkta yer alan "İç Anadolu'nun plajı" olarak bilinen Kırşehir Kaman'daki Savcılı Plajı, yaz aylarında vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor. 3 kilometre sahile sahip plajda, kartpostallık görüntüler ortaya çıkıyor. 

İÇ ANADOLUNUN PLAJI: SAVCILI

Ankara'ya bir buçuk saat uzaklıkta yer alan "İç Anadolu'nun plajı" olarak bilinen Kırşehir Kaman'daki Savcılı Plajı, yaz aylarında vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor. 3 kilometre sahile sahip plajda, kartpostallık görüntüler ortaya çıkıyor. İç Anadolu bölgesinin plajı olarak bilinen Kırşehir'in Kaman ilçesindeki 'Savcılı Plajı', bunaltıcı yaz sıcaklarında yüzmek isteyen vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor. Plaj, bayramda şehir içi ve şehir dışından gelen vatandaşlarca doluyor. 

Kırşehir'in Kaman ilçesindeki Hirfanlı Baraj Gölü kıyısında yer alan Savcılı Plajı'nda yüzenler, bunaltıcı sıcak havalarda bir nebze olsun serinliyor. Savcılı Plajı, özellikle yaz dönemlerinde hafta sonları beklenenin üzerinde ilgi görüyor. Başkent Ankara’ya 140 KM, Kırıkkale’ye 75 KM, Nevşehir’e 130 Km uzaklıkta bulunan Kapadokya’nın giriş kapısı olan Savcılı Plajı, sadece sahili ve piknik alanlarının yanı sıra gün batımı manzarası ile de ziyaretçilerini ağırlıyor.

Doğa fotoğrafçılarının en çok tercihi haline gelen Plaj, gelin ve damatların da uğrak noktası haine geldi.

İç Anadolu'nun plajı olarak bilinen Savcılı'da güneşin batımında kartpostallık görüntüler oluşuyor. Plaj gün batımında fotoğraflar çekmek isteyenler tarafından bile dolup taşıyor. Plaja şehir içinden ve şehir dışından binlerce kişi geliyor. 

YILLIK 150 BİN ZİYARETÇİ

Yılda yerli ve yabancı yaklaşık 150 bin kişi tarafından ziyaret edilen plaj bölge halkının yanı sıra çevre il ve ilçelerden yoğun ilgi görüyor. 3 kilometre sahili ile de Akdeniz’i aratmayan görsel bir güzelliğe sahip olan alan da çevre düzenlemeleri yapılırken göl kıyısına gelenler çektikleri fotoğraflarla kartpostallık manzaralar oluşumuna neden oluyor.


 

KARTPOSTALLIK GÖRÜNTÜLER OLUŞUYOR

 Hirfanlı Baraj Gölü kenarındaki Savcılı Plajı, yaz mevsiminde gün doğumu ve gün batımı, ilkbaharda açan çiçek tomurcukları, sonbaharda dökülen yaprakların oluşturduğu güzellikle de tercih ediliyor. Öte yandan Savcılı Plajı bu yıl ilk defa flamingoları ağırlarken buna tanıklık eden doğa fotoğrafçıları ise flamingoların oluşturduğu her anı kare kare fotoğraflayarak ölümsüzleştirdi.

TATİL CENNETİ OLACAK

İl Özel İdaresi ile Ahiler Kalkınma Ajansı arasında Savcılı Plajı Düzenlemesi Projesi'ne destek protokolü imzalanması bölge halkında heyecana ve istihdama yönelik umut oluşturdu. Plaja, Ahiler Kalkınma Ajansı (AHİKA) tarafından 2 milyon 170 bin lira destek karşılığında, bölgede hazırlanacak proje ile mesire alanı, çocuk oyun parkları, kafe ve restoranlar, mescit, kamelyalar, yürüyüş yolu ve otopark gibi bölümler yer alacak.

Bölgede gençlerin beklediği ise yatırımla birlikte istihdam kapısının açılıyor olması. Köyde gençlere istihdam oluşturması beklenen projenin büyük bir imkân olduğunu bölgede bulunan esnafında yapılacak projeden faydalanabilecek.


YANIBAŞINDA DEVASA JAPON BAHÇESİ

Savcılı plajının yanı başında bulunan merkeze 7 kilometre uzaklıkta ve Japonya Dış İşleri Bakanlığı tarafından desteklenen ’Kalehöyük Arkeoloji Müzesi’ de ziyaretçilerini ağırlıyor.

Tarihi İpekyolu üzerinde bulunan Japon Arkeologların destekleri ile yapılan müze, Kırşehir’in Kaman İlçesi için ayrı bir tarihi zenginlik oluştururken Kırşehir turizmi açısından da büyük değerler arasında yer alıyor.


Japon Bahçesi ve Arkeoloji Enstitüsünün’de yer aldığı Kalehöyük’de; Japon Hükümeti tarafından 1986 yılından bu yana çalışmalar sürdürülüyor. Japon turistler kendi devletleri tarafından yaptırılan müzeye ilgi duyarken yerli turistler açısından da bölge cazibe merkezi haline geldi.

Demir Çağı, Hitit ve Asur Ticaret Kolonileri, Eski, Orta ve Geç Tunç Çağları ile Osmanlı dönemlerine ait eserlerin bulunduğu müzedeTürkiye’de ilk defa 3 boyutlu canlandırmalar ile Hitit dönemini ve Demir Çağı’nı 3 boyutlu animasyon ile müzede bulunan mühürler de 3 boyutlu olarak ekranda incelenebiliyor.

'EN İYİ YEŞİL TASARIM' ÖDÜLÜ

1993 yılında Mikasa’nın anısına yapılan Japon Bahçesi ise Avrupa Center Mimarlık ve Kentsel Tasarım Sanat Çalışmaları ile Chicago Kütüphanesi tarafından "En İyi Yeşil Tasarım" ödülüne layık görüldü. Japonya sınırları dışında bulunan en büyük botanik bahçelerinden biri olma özelliğini taşıyan bahçede yapay bir şelale, iki gölet ve Japonya’dan getirilen renkli sazan balıkları yer alıyor.

Sonbaharda farklı renklere bürünen yapraklar, Anadolu'da, Hititlerden günümüze kadar uzanan kültür zenginliğine doğanın görselliğiyle katkı sağlıyor. Nisan sonunda açan Sakura ağacı çiçekleri de bulunuyor.

Kalehöyük’teki kazılar, Altes Prens Takahito Mikasa öncülüğünde 1978 yılında Tokyo’da kurulan Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü (JIAA, Japanese Institute of Anatolian Archeology) tarafından 1985’te başlatıldı. 280 metre çapında, 16 metre yüksekliğinde tipik Anadolu höyüğünde sürdürülen kazılar, 40 yılı aşkın süredir Türkiye’de yaşayan Dr. Sachihiro Omura başkanlığında yürütülüyor. 5 bin yıllık geçmişe sahip Kalehöyük’te bugüne kadar tarihi M.Ö. 2300’e kadar giden, Osmanlılardan Eski Tunç Çağı’na uzanan 4 ayrı kültür katmanına ait 2 binin üzerinde eser gün yüzüne çıkarıldı. Kazılardan çıkan eserler, Kalehöyük’teki Japon Bahçesi içinde yer alan Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor