Edebiyatçı Prof. Dr. Mustafa Erdoğan: Ankara’nın en çok şair yetiştiren ilçesi AYAŞ
Türkiye Yazarlar Birliğince ilk defa düzenlenen Ankara Edebiyat Festivalinin 3. gününde “Ankaralı Divan Şairleri ve Divan Şiirinde Ankara” konulu konferansta konuşan Edebiyatçı Prof. Dr. Mustafa Erdoğan Ankara’nın 12. Yüzyıldan günümüze kadar Divan Edebiyatında 50’nin üzerinde şair yetiştirdiğini dile getirirken bu şairlerin en çoğunun Ayaş’ta yetiştiğine dikkat çekti.
Türkiye Yazarlar Birliğince ilk defa düzenlenen Ankara Edebiyat Festivalinin 3. gününde “Ankaralı Divan Şairleri ve Divan Şiirinde Ankara” konulu konferansta konuşan Edebiyatçı Prof. Dr. Mustafa Erdoğan Ankara’nın 12. Yüzyıldan günümüze kadar Divan Edebiyatında 50’nin üzerinde şair yetiştirdiğini dile getirirken bu şairlerin en çoğunun Ayaş’ta yetiştiğine dikkat çekti.
ANKARA’DA HER DÖNEMDE ŞAİR YETİŞMİŞTİR
Mamak Belediyesinin ev sahipliğinde Türkiye Yazarlar Birliği tarafından düzenlenen Ankara Edebiyat Festivali Ankara’nın Edebiyatta ki yerini daha iyi anlamaya adeta ayna tutuyor. Festivalin 3. Gününde yapılan “Ankaralı Divan Şairleri ve Divan Şiirinde Ankara” konferansında Prof. Dr. Mustafa Erdoğan Ankaralı şairlere istinaden önemli bilgiler aktardı. 12. asırdan 20. Asıra kadar Ankara’da her dönemde divan şairi yetiştiğinin görüldüğünü ifade etti.
DİVAN ŞİİRİNİN YAŞANDIĞI DÖNEMDE ANKARA VARMIYDI DEMEYİN SAKIN
Prof. Dr. Mustafa Erdoğan konuşmasına “Birisi kalkıp ta divan şiirinin yaşadığı dönemde Ankara diye bir şehir var mıydı? diye soru sorabilir. Öyle olursa bizim konuşmamızda gençlerin tabiriyle toptan güme gider. Olmayan bir şehrin edebiyatı şairi mi olur? Bu maalesef yanlış bir bilgi” diyerek başladı.
“İnsanımızın büyük bir kısmı Ankara’yı bir cumhuriyet şehri olarak biliyor” şeklinde konuşan Erdoğan “Pek çok kişi Ankara’yı kökü, geçmişi, kültür ve birikimi olmayan milli mücadele ile sahneye çıkan ve sonrasında büyüyen bir şehir zannediyor. Öncesinde bir köy belki de bir kasaba zannediyor. Evvela bu yanılgıyı düzeltmek gerekir.
Ankara tabi ki o devirde bir Edirne, İstanbul gibi büyükşehir değildi. Ancak tamamen yok sayılması da mümkün olmayan bir devredir. Nitekim birazcık okuyanlar araştıranlar bilir ki Ankara önemli bir yerleşim ve ticaret merkeziydi. Romalılar ve Bizanslılarda olduğu gibi Osmanlı ve Selçuklu devirlerinde de böyledir. Böyle insaflı bakış açısıyla bakıldığında Osmanlı devrinde de bu şehirde bir edebiyatın olduğu şairlerin yetiştiği gerçeği ortaya çıkacaktır” dedi.
Erdoğan 12. Yüzyıldan günümüze kadar Ankara’da 50’yi aşkın divan edebiyatında şairin yetiştiğine dikkat çekerek “12. asırda 3, 14. Asırda 1, 15. asırda 1, 16. asır da 7, 17. asırda 16, 18. asırda 5 ve 19. Asırda 18 şair yetiştiğini görüyoruz.” Dedi.
AYAŞ İLÇELER İÇERİSİNDE 8 ŞAİRLE ZİRVEDE.
Ankara ismi dışında kaynaklarda ismi geçen ilçe isminin Ayaş olduğunu belirten Mustaafa Erdoğan sadece bir yerde Şereflikoçhisar ve Beypazarı isminin geçtiğine de dikkat çekerek Ayaş isminin geçtiği 8 şairin bulunduğunu kaydetti. Erdoğan şunları söyledi “Klasik dönemlerde en çok Ankara’nın Ayaş ilçesinde şairler yetişmiştir. Kaynaklarda Ankara dışında geçen tek ilçe ismi Ayaş’tır. Sadece bir yerde de Şereflikoçhisar bir yerde de Beypazarı adı geçiyor. Maalesef Diğer ilçelerimizde pek fazla şair yetişmemiş. Anlaşılan klasik dönemde Ayaş kültür sanat edebiyat alanında gelişmiş bir yerdir. Aynı zamanda tarikatların orada çok aktif olduğunu da biliyoruz.
Erdoğan şair isimlerini sayarken Ayaşlı şair isimlerinin ön plana çıktığı da görüldü. İşte o isimlerden bazıları;
Ayaşlı Mehmet salih Hayri efendi, Hacı Bayram veli hazretlerinin torunlarından Nuri Baba, Esat Muhlis Paşa, Ayaşlı Şakir, Ayyaşizade Seyyit Mehmet, Ayaşlı Kenzi, Beypazarlı Şakir,
14. yy da sadece bir şair ismi geçiyor kaynaklarda yazıcı salih geçiyor. Bayram Bayrami bu tanıdğımız bir isim. Hacı bayramı veli hazretleri yer alıyor.