Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz: Kültür Sanat Cumhuriyet tarihinin zirvesinde

Özgül Özkan Yavuz “Kültür-sanat alanlarının gelişimi ve büyümesi için altyapı konusunun halledilmesi gerekiyor ki özellikle altyapı ve imkanlar konusunda son 20 yılda büyük bir yol kat edildi ve büyük bir zihniyet değişimi gerçekleştirildi. Türkiye’de son 20 yıl içerisinde yapılan kültürel altyapı yatırımları sayesinde kültürel faaliyetlere erişim Cumhuriyet tarihinin en yüksek oranına ulaştı.”

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz: Kültür Sanat Cumhuriyet tarihinin zirvesinde

Röportaj: İbrahim GÖKDEMİR

Geniş bir kültür yelpazesine sahip ülkemizin Kültür sanat alanında yakaladığı ivmeyi Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz ile konuştuk. Redaktör Haber dergisinin Haziran sayısı sayfalarına konuk olan Yavuz ile Kültür Endüstrisinin ekonomiye ve istihdama katkısından, Bakanlığın Kültür sanat politikalarına, İstanbul’da ikincisi düzenlenen Başkent Ankara’da ilki başlayan Kültür yolu festivallerine kadar pek çok konuda sohbet ettik.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz 20 yılda Kültür sanat adına Türkiye’nin büyük yol kat ettiğini dile getirirken “Büyük zihniyet değişimi gerçekleştirildi, kültürel faaliyetler Cumhuriyet tarihinin en yüksek oranına ulaştı” dedi.

İşte o röportaımız;

-Kültür sanat alanında Türkiye 2023 vizyonu ve hedeflerine ulaşmak üzere hazırlıklarını tamamladı mı? 2023 itibariyle Kültür Sanat alanında ne gibi değişimler bizleri bekliyor?

İNSAN GÜCÜNÜN KAYNAĞI KÜLTÜRDÜR

Öncelikle Kültür ve sanatı, toplumsal birlik ve beraberliğimizin ana unsuru olarak benimsiyor, kültür politikalarımızın bu bakış açısıyla şekillendirdiğimizi söylememiz gerekiyor. Bu anlamda biz kültürü toplumsal ve ekonomik kalkınmanın yapıtaşlarından biri olarak da kabul ediyoruz. Kültürün ve kültür endüstrilerinin ülkelerin gelişimine ve kalkınmasındaki etkisi göz ardı edilmemeli. Bildiğiniz gibi kalkınmanın en önemli unsuru olan nitelikli insan gücünün kaynağı da kültürdür. 

KÜLTÜR ENDÜSTRİLERİ DAHA ÇOK İSTİHDAM YARATIYOR

Sürdürülebilir bir büyüme için yüksek katma değere sahip olan kültür endüstrilerinin desteklenmesi önceliklerimiz arasında oldu. Çünkü, kültür endüstrilerinin 2018 yılı itibariyle Gayri Safi Milli Hasılamız içindeki payı yüzde 2,88. Bu oran, sağlık-sosyal hizmetler veya bilgi-iletişim gibi son derece önemli sektörlerin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla payının üzerinde. İstihdamdaki payı ise yüzde 4,34. Bu pay ile kültür endüstrilerimiz, gayrimenkul, finans, sigorta, madencilik, bilgi-iletişim, idari hizmetler sektörlerine göre daha çok istihdam yaratıyor. Kültür endüstrilerinin önemli bir büyüme potansiyeli bulunuyor.

20 YILDA ZİHNİYET DEĞİŞİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Kültür-sanat alanlarının gelişimi ve büyümesi için altyapı konusunun halledilmesi gerekiyor ki özellikle altyapı ve imkanlar konusunda son 20 yılda büyük bir yol kat edildi ve büyük bir zihniyet değişimi gerçekleştirildi. Türkiye’de son 20 yıl içerisinde yapılan kültürel altyapı yatırımları sayesinde kültürel faaliyetlere erişim Cumhuriyet tarihinin en yüksek oranına ulaştı. Bu bizim için büyük bir gurur kaynağı.

Kültürel faaliyetlere erişim artık Bebek ve Çocuk Kütüphaneleri ile 3 yaşındaki çocuklarımızdan başlıyor.

MÜZE VE ÖRENYERİ ZİYARETÇİLERİNDE REKOR KIRDIK

2002 yılında Bakanlığımıza bağlı müze sayısı ise 183 iken 2022 Mayıs ayı itibarıyla bu rakam 210’a yükseldi. Son 20 yılda 163 müzemizin onarım, restorasyon ve teşhir-tanzim çalışmaları yapılarak yenilendi. Pandemi öncesi dönemde müze ve örenyeri ziyaretçi sayımız 35 milyonu geçerek rekor kırdı.

Kültür merkezlerimiz, kütüphanelerimize yenilerini her gün yenilerini ekliyoruz veya mevcut olan mekanları günün koşullarına ve taleplere göre yeniliyoruz.

Her biri birbirinden önemli kültür-sanat mekanlarını son iki yıl içerisinde hizmete soktuk. Bunlardan en önemlileri; İstanbul Atatürk Kültür Merkezimiz, Ankara Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Binamız. Bu iki eser dünya çapında parmakla gösterilen iki büyük kültür altyapısı yatırımı. Cumhurbaşkanımızın da her zaman vurguladığı eser ve hizmet siyaseti bu. Altyapı yatırımları birer birer tamamlanırken veya ihya edilirken diğer taraftan da bu mekanları içerik ile de besliyoruz. Sanata ve sanatçıya verdiğimiz destekler sayesinde bu kültür alanları her gün çok çeşitli etkinliklere ve sanatseverlere ev sahipliği yapıyor.

Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. Yılını kutlayacağımız 2023 yılı, sahip olduğumuz kültürel değerleri Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliği ve yol göstericiliği ile büyük ve görkemli etkinliklerle Türk ve dünya kamuoyuyla paylaşma yılı olacak.

 

 

 

-İstanbul AKM çok konuşuldu, çok tartışıldı. Sonucunda ortaya müthiş bir eser çıktı. Açılalı 1 yıla yaklaşıyor şimdi nasıl karşılanıyor. Size gelen tepkiler nelerdir?

AKM’DE 700 ETKİNLİK 750 BİN ZİYARETÇİYE ULAŞTIK

AKM bütün İstanbulluların ve İstanbul’dan, Beyoğlu’ndan, Taksim’den yolu geçmiş herkesin hafızasında ve hatıralarında yeri olan önemli bir mekân. Bazı çevreler tarafından maksatlı bir şekilde yıkılacağı ve başka şekillerde değerlendirileceği dillendirildi. Ancak Cumhurbaşkanımız gayet kararlı bir şekilde Türkiye'nin gururu bir kültür-sanat kurumu olarak yeniden ayağa kaldırılmasını sağladı. Sayın Cumhurbaşkanımızın himayesinde Sayın Bakanımızın yürüttüğü titiz çalışma sayesinde rekor sayılacak bir sürede emsallerinden çok daha uygun bir maliyetle tamamlanarak 29 Ekim 2021 tarihinde hizmete girdi.

Sanatseverlerimiz ve İstanbullular AKM’yi çok sevdi, beğendi ve tabiri caizse bağrına bastı. AKM’de açıldığı günden bugüne yaklaşık 700 etkinlik düzenlendi ve 750 bin kişi tarafından ziyaret edildi. Bunla gerçekten önemli bir rakamlar. AKM Türkiye’de ve İstanbul’da sanatın kalbi oldu.

AKM’yi kurgularken amacımız sadece etkinlik, konser yapılan bir mekân değil gün boyu ailelerin çocuklarını getirebileceği, gençlerin gelip sanat üretebileceği, kütüphanesinden faydalanabileceği, vakit geçirebileceği yaşayan bir mekân yaratmaktı. Bunu da başardığımıza inanıyorum.