Bereketin Kapısı: SARIÇAM

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla Kültür Sanat Muhabirleri derneği organizasyonunda Sarıçam Belediyesinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen "Medya, Kültür Sanat ve Turizm Buluşmaları" projesinin Adana programının izlenimlerini Kültür Sanat Muhabirleri derneği Başkanı ve Redaktör Haber Sorumlu yazı işleri Müdürü İbrahim Gökdemir kaleme aldı. Gökdemir yazısında Adana'nın Kebap'tan daha fazla özelliklerini sıraladı.

Bereketin Kapısı: SARIÇAM

Kebap'tan daha fazlası...

Adana’yı nasıl bilirsiniz? diye sorsalar ilk cevap “Kebap” olur…

Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla, Kültür Sanat muhabirleri derneğince bu yıl 3. Sü organize edilen “Medya, Kültür Sanat ve Turizm Buluşmaları” etkinliğimiz dolaysıyla Adana’daydık.

İşin doğrusu bizde “Kebap” endeksli Adana’ya hareket ettik.

Şimdi sizlere anlatacaklarım Kebaptan daha fazlası…

Bir zamanlar küçük Amerika olarak bilinen İncirlik Hava üssünün hemen yanı başında bir ilçe Sarıçam’dan bahsedeceğim.

2008 yılında ilçe olmuş. Çukurova’nın en verimli topraklarına sahip. Toprağın kırmızılığını hemen fark edebiliyorsunuz. 1 yılda 3 defa hasat alınabilen bir toprak.

Bozkırda, toprağı 1 yıl ekersin hasadını topladıktan sonra nadasa bırakır toprağı dinlendirir ve 1 yıl sonra ancak yeniden ekebilirsin.

Ama Sarıçamda öyle değil. Yılda 3 ürünü yetiştirebiliyor toprak.

Buğdayı ek biç hemen ardından mısır, patates veya soğan aynı yıl içerisinde ekip toplayabiliyorsun hasatını.

Girişimci çiftçiler aldıkları tarım destekleriyle daha önce patates soğan tarlalarını serada muz bahçesine çevirmiş. İhracaat yaparak gelirlerini ikiye katlamış.

Çilek yetiştiriciliği de Adana’da önemli bir hal almış. On binlerce dönüm çilek tarlasından gerek iç pazarımıza gerekse ihracata yönelik üretim yapılıyor.

Öyle ki tarlaya girip çilek sepetinizi kendiniz doldurup çıkabilirsiniz.

İlçe’nin verimli toprakları bereket getirmiş. Organize Sanayi Bölgeleri de istihdam açısından önemli. OSB’lerle Sarıçam Belediyesinin ortaklaşa çalışmaları 6 binden fazla gencimize iş imkânı sağlamış.

Belediye Başkanı Bilal Uludağ ilçede sevilen sayılan bir Başkan. Gerek sanayi yatırımlarında gerekse, bereketli topraklardan daha fazla gelir elde etmek isteyen çiftçilerin her zaman yanında olmuş. Belediye imkanlarını seferber etmiş.

Bizler Adana’ya gitmeden bir gün önce almış haberini. Kızı amansız bir hastalığa yakalanmış ve yapılacak tek bir şey dua. Bizde kendisini hastane bahçesinde “geçmiş olsun” dileklerimizi iletirken tandık. Hastane bahçesi sevenleriyle, dua edenlerle dolup taşmış.

Sarıçam Belediyesinin hizmet binası ilçeye ayrı bir hava veriyor. Belediye binasının önünde ki peyzaj görenleri hayran bırakıyor.

İPLİK FABRİKASININ MÜZEYE DÖNÜŞÜMÜ

Çukurova’nın verimli toprakları bugüne özel değil tabiki. İlk çağlardan bu yana insanlık bu topraklara yerleşmiş. Yüksek kültürlü medeniyetlere ev sahipliği yapmış Adana. İlk çağlarda, Hititler, orta çağlarda Romalılar, Bizanslılar, Araplar, Selanikliler, Ermeniler, Mısır Türk Memlük Devleti, Ramazanoğulları ve Osmanlının son fethi olarak biliniyor Adana…

Tarihi geçmişe sahip Adana’da Türkiye’nin en eski 10 müzesi ünvanına sahip Adana Arkeoloji müzesi bulunuyor.

1907 yılında kurulmuş 62 dönümlük Mensucat fabrikası Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından arkeoloji müzesine çevrilmiş. Adana, Kahramanmaraş, Mersin ve Gaziantep'ten toplanan Hitit, Roma dönemine ait eserler Adana Müzesinde sergilenirken bölgenin tarihine ışık tutuyor. Müzenin genişletilme çalışmalarının Kültür ve Turizm Bakanlığınca devam ettiğini öğreniyoruz.
 

TAŞ KÖPRÜ, ULU CAMİİ VE SAAT KULESİ

Osmanlı'nın son Fethi Adana, Seyhan Barajı üzerinde ki tarihi taş köprü, Yağ camii, Ulu Camii ve saat kulesi de Adana' nın görülmesi gereken tarihi değerleri olarak öne çıkıyor.

JAMES BOND’UN TRENDEN ATLATIĞI VARDA KÖPRÜSÜ

Ünlü Aktör James Bond'un bir film sahnesine de yansıyan, 1907-1912 yıllarında Osmanlı Hükümdarı 2. Abdülhamit ile Alman İmparatoru Kaiser Wilhem tarafından imzalanan sözleşme ile İstanbul-Bağdat-Hicaz demiryolu hattını tamamlamak üzere yaptırılan Varda köprüsü...

Medya Kültür Sanat ve Turizm Buluşmaları projemizin Adana etkinliği çerçevesinde Kültür Sanat muhabirlerinin gözlerini kamaştıran Varda köprüsü halk arasında Koca köprü olarak anılıyor.

Kapıkaya kanyonuyla birbirini tamamlayan tarihi köprü Adana'nın Karaisalı ilçesinde bulunuyor. Kanyon yolu 7 km'den oluşuyor ve eşsiz doğal güzelliği ile yerli yabancı turistleri bekliyor...

Karaisalı Belediye Başkanı Saadettin Aslan Kapıkaya kanyonuna cam köprü yaptırmak için girişimlerde bulunmuş. Oldukça maliyetli bir proje ancak Başkan Aslan her ne pahasına olursa olsun, bölgesinde turizmi zirveye çıkarmak için cam köprüyü projesini gerçekleştirmek için yılmadan çalışmalarını devam ettireceğini söylüyor.

UZAY’A GÖNDERİLEN BORU DEĞİL KEBAP

Her ne kadar Kebaptan daha fazlası var desekte Kaburgacı Yaşar ustanın dahi fikrini yazmadan edemeyeceğiz. Adana’nın  en meşhur kebapçı ustası Yaşar Usta yakın bir tarihte uzaya boru kebabı göndermiş. Kebap’ın gönderildiği balon atmosferin bittiği uzayın derin boşluklarının başladığı noktada patlamış. Kebap denize düşmüş. Uzayı görmüş o kebap denizden çıkarılmış ve tarihe geçmiş.